MTT: Elintarvikeketjun ruokahävikki vajaat 400 miljoonaa kiloa

Julkaistu: 19.04.2012
Tuoreen MTT:n arvion mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa. Aikaisemmat tulokset ovat täydentyneet elintarviketeollisuuden hävikillä, joka on keskimäärin noin 100 miljoonaa kiloa. Eniten ruokaa tuhlaavat kotitaloudet, joissa ruokahävikkiä syntyy lähes 130 miljoonaa kiloa. Laatuketjun rahoittamat Foodspill 1 ja KURU-hanke pureutuvat ongelmaan.

Laatuketjun rahoittamassa juuri päättyneessä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n Foodspill I -hankkeessa on tehty ensimmäinen valtakunnallinen kokonaisarvio ruokahävikin synnystä. Ruokaketjussa haaskataan keskimäärin 330–460 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

– Yhteensä hävikki on 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta, toteaa hankkeen vastuullinen johtaja, tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri MTT:stä.

Ruokaketjun tasolla hävikin yhteiskunnalliset vaikutukset ovat merkittäviä. – Hukkaan heitetyn ruuan tuottaminen on suuri sekä täysin turha taakka ympäristölle, sanoo tutkija Kirsi Silvennoinen MTT:stä.

Kotitaloudet ykkösinä – teollisuus tulee perässä

Ruokaketjun eri osista eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa, joissa heitetään pois vuosittain yhteensä 120–160 miljoonaa kiloa alun perin syömäkelpoisia elintarvikkeita. Ensimmäisten tutkimustulosten perusteella elintarviketeollisuudessa alun perin syömäkelpoista hävikkiä syntyy 75–140 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä vastaa keskimäärin noin kolmea prosenttia elintarviketeollisuuden tuotantovolyymista.

Miksi ruokaa haaskataan?

MTT:n on juuri käynnistänyt KURU-hankkeen, jossa selvitetään ruokahävikin syitä kotitalouksissa ja etsitään keinoja hävikin vähentämiseksi. Hankkeessa selvitetään, mitkä keinot tuntuvat kuluttajista tehokkaimmilta ja helpoimmilta tai mitä keinoja he ovat itse mahdollisesti jo käyttäneet.

Jätteiden koostumus ja lajittelututkimuksen avulla arvioidaan aikaisemmin tehdyn punnitustutkimuksen luotettavuutta, ja kotitalouksien ruokahävikistä muodostuu entistä tarkempi kuva.

Maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun ja elinkeinoelämän rahoittamassa Foodspill I -hankkeessa ovat MTT:n lisäksi mukana Jätelaitosyhdistys, Motiva, Arla Ingman, Valio, Ingman Ice Cream, Atria, HK Ruokatalo, Saarioinen, Kokkikartano, Kauppapuutarhaliitto, Palmia, Tampereen Ateria liikelaitos ja UniCafe sekä Pakkaustutkimus - PTR. Hanke kuuluu MTT:n Vastuullinen ruokaketju – hyvinvoiva kuluttaja -tutkimusalueeseen.

Lue lisää: www.mtt.fi
Tilaisuuden materiaalit osoitteessa: www.mtt.fi/foodspill

Lisätietoja:
Hankkeen vastuullinen johtaja, tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri, MTT,
puh. 050 359 9772
Projektipäällikkö Kirsi Silvennoinen, MTT, puh. 029 531 7754